Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

"Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 3: Ο Ίσιος Ορίζοντας"

Αυτό είναι το τρίτο άρθρο της σειράς "Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες". 

Το πρώτο με τίτλο: Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 1: Keep it minimal (Η απλότητα στην φωτογραφία) 
μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας  εδώ.

Το δεύτερο με τίτλο: "Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 2: Ο Κανόνας Των Τρίτων"
μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ

Ο Ίσιος Ορίζοντας

Βλέποντας τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες σκέφτηκα ότι είναι αρκετά επίκαιρο σαν μίνι άρθρο μιας και την εποχή αυτή "όλοι" έχουν την ευκαιρία να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες και να τις μοιραστούν με φίλους και γνωστούς.
Κλασικό πρόβλημα με τις φωτογραφίες νέων φωτογράφων είναι το στράβωμα του ορίζοντα ή έστω του νοητού ίσιου του κάδρου μας.  Στην αρχή μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά πιστέψτε με ότι ένα έστω λίγο στραβό κάδρο σε κάποιον πιο έμπειρο βγάζει μάτι. Μερικά παραδείγματα παρακάτω από φωτογραφίες δικές μου.





Τα ίδια αρχεία με διόρθωση 










Για να τοπία δεν θα πω πολλά μιας και τις περισσότερες φορές ο ορίζοντας είναι εμφανής, όποτε το να πάρουμε τα ίσια είναι εύκολο. Θα πω όμως για την πρώτη φωτογραφία, το πορτρέτο. Εδώ δεν έχουμε ορίζοντα, οπότε ο φωτογράφος επέλεξε να πάρει να ίσιο στο περίπου, την κάσα της πόρτας από πίσω. Συνήθως  υπάρχει κάτι να πάρουμε σαν οδηγό για νοητό ίσιο. Το ίσιωμα του ορίζοντα είναι εύκολη υπόθεση. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το πλέγμα που υπάρχει στις περισσότερες σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα όπως φαίνεται παρακάτω και να ισιώσουμε απο την αρχή. Σε αγγλικό μενού το βρίσκουμε συνήθως με την ονομασία Grid προκειμένου να το ενεργοποιήσουμε.
 


Εναλλακτικά σε περίπτωση που δεν έχουμε πλέγμα διαθέσιμο, υπολογίζουμε στο περίπου το ίσιο, τραβάμε και έπειτα χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας. Γενικά όλα τα φωτογραφικά προγράμματα και applications σε κινητά τηλέφωνα έχουν λειτουργία που μας επιτρέπει το ίσιωμα της εικόνας.

Το ίσιωμα μπορεί να είναι πρόβλημα σε ορισμένες περίπτωσεις που δεν υπάρχει κάποιος ¨οδηγός¨ ή σε περίπτωση των ευρυγώνιων (Για τους φακούς και τα είδη τους θα μιλήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον) φακών που έχουν την τάση να παραμορφώνουν τις ίσιες γραμμές στο κάδρο. Εκεί εμπιστευόμαστε στο ένστικτό μας και ισορροπούμε την εικόνα βάση αυτού που μας αρέσει.

Ο ίσιος ορίζοντας είναι και αυτός ένας μίνι κανόνας. Όπως όλοι οι κανόνες στην φωτογραφία δεν είναι υποχρεωτικός και σπάει ανάλογα με τα θέλω του φωτογράφου. Γενικά όμως στο 99% των περιπτώσεων φέρνει ισσοροπία στο κάδρο και κάνει την φωτογραφία πιο εύπεπτη και λειτουργική στο μάτι. Είπαμε ας μάθουμε πρώτα τους κανόνες και μετά ας πειραματιστούμε προσπαθώντας να τους σπάσουμε δημιουργικά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου