Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

"Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 2: Ο Κανόνας Των Τρίτων"


Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο της σειράς "Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες". 
Το πρώτο με τίτλο: Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 1: Keep it minimal (Η απλότητα στην φωτογραφία) 
μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας  εδώ.


Ο Κανόνας Των Τρίτων

Γενικά, σαν νέοι φωτογράφοι έχουμε την τάση να τοποθετούμε το θέμα μας πάντα στο κέντρο του κάδρου. Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι "λάθος" μιας και η φωτογραφία μας πιθανών σαν σύνθεση θα έδειχνε καλύτερη αν απλά χρησιμοποιούσαμε τον κανόνα των τρίτων.
Ο κανόνας των τρίτων δεν είναι τίποτα άλλο απο μία απλοποιημένη μορφή της περίφημης Χρυσής Τομής. Μέσα στους αιώνες παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν κάποια κέντρα-σημεία στην σύνθεση μιας εικόνας που έχουν την τάση να προσελκύουν το βλέμμα του θεατή. Επίσης κάποια ανθρώπινα κατασκευάσματα, φυσικά σχέδια που παρουσιάζουν συγκεκριμένες αναλογίες, μας προκαλούν ευχαρίστηση από την πρώτη ματιά. Ο Πυθαγόρας το είχε ονομάσει παγκόσμια ομορφιά για να έλθει μετά απο αιώνες ο Fibonacci να το εκφράσει μαθηματικά με την περίφημη ακολουθία του και ο  Da Vinci να το υπεραναλύσει και να το ονομάσει Χρυσή Τομή

Πάμε λοιπόν να δούμε. Αρχικά χωρίζουμε το κάδρο μας οριζοντίως και καθέτως σε 3 μέρη και παίρνουμε 4 σημεία τομής. 
Με πράσινο τα σημεία τομής.
Οτιδήποτε τοποθετήσουμε σε αυτά τα σημεία αναδεικνύεται και τονίζεται πολύ πιο έντονα. Αν συνδυάσουμε τώρα το ότι μια εικόνα "διαβάζεται" από δεξιά προς τα αριστερά, τότε καταλήγουμε ότι ιδανικά (δεν είναι κανόνας απλά βοηθάει λίγο) το θέμα μας πρέπει να τοποθετείται προς το κέντρο και αριστερά κοντά στα σημεία τομής. Έτσι, κάποιος που διαβάζει την φωτογραφία αμέσως πέφτει το μάτι του στο θέμα της και δεν χάνει ενδιαφέρον. 
Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα σε φωτογραφίες δικές μου.
Το μάτι σχεδόν συμπίπτει με το σημείο τομής

Οι δύο χαρακτήρες τοποθετημένοι στα τρίτα
Το κεντρικό μου θέμα ακριβώς πάνω στα τρίτα
Αντίστοιχα με την παραπάνω φωτογραφία.
 


Στο Google πληκτρολογώντας rule of thirds και πηγαίνοντας στις εικόνες θα δείτε δεκάδες παραδείγματα. 

Μπορείτε να μπείτε επίσης στο δικό μου Flickr και να παρατηρήσετε οτι 7 στις 10 φωτογραφίες είναι τραβηγμένες βάσει του κανόνα. 
Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί εφόσον κάποιος κάνει τέχνη ακολουθεί κανόνες κτλ. Η αλήθεια είναι ότι οι κανόνες αυτοί δεν είναι υποχρεωτικοί, όμως αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα . Η συμβουλή μου είναι πως πρέπει να  μείνετε πιστοί σε αυτούς τουλάχιστον στην αρχή. Παιδέψτε το κεφάλι σας να τους τηρήσετε. Αν τους καταλάβετε και προχωρήσετε μπορείτε να τους σπάσετε. Όταν τους σπάσετε, τότε μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι συνειδητό και δημιουργικό. Όμως για να φτάσετε στο σημείο να σπάτε δημιουργικά τους κανόνες και τα στερεότυπα, θα πρέπει πρώτα να τριφτείτε μαζί τους. 

Σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα - καθαρά εγκυκλοπαιδικά- θα αναφερθούμε στην περίφημη Χρυσή Τομή και το πως προκύπτει η απλούστευση της στην μορφή του κανόνα των τρίτων. 

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη,
Αρβανίτης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου