Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες 1: Keep it minimal (Η απλότητα στην φωτογραφία)


Το παρόν άρθρο αποτελεί το πρώτο άρθρο της σειράς "Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες"

'Ορολογία απαραίτητη για να παρακολουθήσετε τι γράφω.

Σύνθεση: περιγράφει το τι στοιχεία έχουμε περιλάβει στην φωτογραφία-κάδρο, τι ιεράρχηση έχουμε δώσει σε αυτά και πως τα έχουμε τοποθετήσει μέσα στην φωτογραφία μας

Θέμα: το θέμα είναι ο λόγος που σηκώσαμε την μηχανή μας για να φωτογραφίσουμε. Για παράδειγμα θέλουμε να φωτογραφίσουμε το παιδί μας; Τότε το θέμα είναι αυτό.

Αφού πλέον έχουμε μία ιδέα για τα βασικά τεχνικά της μηχανής μας (θα τα βρείτε εδώ και εδώ), ήλθε η ώρα να ασχοληθούμε με την βασική σύνθεση της φωτογραφίας και την παραγωγή καλύτερων φωτογραφιών απο την μηχανή μας. Το καλό με την συγκεκριμένη σειρά άρθρων είναι οτι δεν χρειαζόμαστε κάποια ακριβή φωτογραφική μηχανή για να μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε και να πειραματιστούμε, μιας και έχει να κάνει με την ουσία της φωτογραφικής τέχνης και όχι με το τεχνικό άχαρο κομμάτι.. Το κινητό μας είναι υπεραρκετό ή μια μηχανή του 1 megapixel.



Keep it minimal (Η απλότητα στην φωτογραφία)

Η φωτογραφία είναι απο τις τέχνες που ο φωτογράφος συνήθως δημιουργεί δια της αφαίρεσης. Στην ουσία σηκώνοντας την μηχανή και έχοντας καταλήξει πιο είναι το θέμα του, καλείτε να αφαιρέσει απο το κάδρο του τα περιττά στοιχεία που το βαραίνουν. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.



χμμ βλέπουμε την παραπάνω φωτογραφία. Το θέμα μου εδώ είναι στην ουσία το μικρό καρουζελ με τα αλογάκια. Κοιτώντας την φωτογραφία όμως βλέπουμε οτι στην ουσία το θέμα μας δεν ξεχωρίζει. Έχει αποδυναμωθεί αισθητά απο τα άχρηστα στοιχεία που περιέχονται στο κάδρο. Μία πόρτα απο πίσω, μισό ραδιόφωνο δεξιά, το φίλο μίας ντουλάπας αριστερά. Γενικά ένα μπάχαλο. Παίρνω τον χρόνο μου και σκέφτομαι πως μπορώ να αναδείξω το θέμα μου αφαιρώντας τα περιττά στοιχεία απο το κάδρο μου. Καταλήγω στην παρακάτω φωτογραφία η οποία πάλι δεν είναι καλή αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο φορτωμένη με άχρηστα στοιχεία.



Βλέπουμε οτι χρειάστηκε να αλλάξω τελείως την προσέγγιση  μου προκειμένου να αναδείξω όσο μπορώ το θέμα μου. (Καθώς και  την προοπτική μου που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο)
Η όλη παγίδα ξεκινά απο την τάση των νέων φωτογράφων να προσθέτουν στοιχεία στο κάδρο τους προκειμένου να την κάνουν "καλύτερη". Τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι φορτωμένες εικόνες, που το μάτι του θεατή περιφέρετε άσκοπα, χωρίς να έχει κάπου να σταθεί και έτσι το κεντρικό τους θέμα αποδυναμώνεται. Πρέπει κάποιος να έχει υπομονή και επιμονή προκειμένου να καταφέρει να βρει τον "ιδανικό" τρόπο για να αναδείξει μία φωτογραφία. Κάντε τον κόπο και παρατηρήστε τις φωτογραφίες που σας αρέσουν. Οκτώ στις δέκα έχουν ένα κοινό συστατικό. Είναι minimal..

Δείτε ένα παράδειγμα με δική μου φωτογραφία. 


Ωραία ε; ναι καλή είναι. Αλλά πάμε να δούμε το αρχικό μου καδράρισμα και τι χρειάστηκε να διορθώσω προκειμένου να δίνει ακόμα καλύτερη σαν σύνθεση. 



 Κοιτάξτε πόσα άχρηστα στοιχεία είχε η αρχική μου φωτογραφία. Ο πάγκος αριστερά, το καπάκι του υπονόμου κάτω δεξιά, όλα στοιχεία άσχετα με το κεντρικό μου θέμα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο απο οπτική σαβούρα. Θα μπορούσα να καδράρω απο την αρχή σωστά ; Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι. Εδώ είμαι με σταθερό φακό στα 35 mm (δηλαδή χωρίς την δυνατότητα ζοομ) και είμαι και καθισμένος στο έδαφος. Η στιγμή κράτησε λιγότερο απο 2 δευτερόλεπτα μιας και είναι φωτογραφία δρόμου και όχι στημένη. Οπότε δεδομένων των συνθηκών με δικαιολογώ. Απλά την έκανα crop, δηλαδή περικοπή. Η περικοπή γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε απο τους φωτογράφους γιατί είναι κάτι σαν τον ζοομ φακό. Δηλαδή σε κάνει τεμπέλη. Η λογική είναι οτι το αρχικό μας αρχείο πρέπει να είναι όσο το δυνατών πιο κοντά στο τέλειο και όταν θα φτάσουμε σπίτι στον υπολογιστή να κάνουμε τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Όταν επαναπαυόμαστε στο οτι θα κάνουμε κροπ μέτα αφήνουμε το μυαλό μας σε αδράνεια και δεν το εκπαιδεύουμε να σκέφτεται φωτογραφικά έξυπνα.

Σύντομο το άρθρο  αλλά σημαντικό. Είχα σκοπό να τα γράψω όλα μαζί αλλά δεν το έκανα μιας και θα έβγαινε ένα τεράστιο άρθρο που πιο πολύ θα φόβιζε παρά θα βοηθούσε. Όταν άλλωστε ανεβάσω όλα τα άρθρα θα φτιάξω και μία σελίδα που συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες μαζί. Πολύ σύντομα θα ανέβει το επόμενο άρθρο, μιας και είναι και αυτό τελειωμένο.
Και πάλι ζητώ συγνώμη για τυχόν λάθη συντακτικά - ορθογραφικά.

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια κ παλι, εξαιρετικο για αλλη μια φορα το αρθρο!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια κ παλι, εξαιρετικο για αλλη μια φορα το αρθρο!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννης Χατζηαράπης23 Νοεμβρίου 2015 στις 12:21 μ.μ.

    Οι Συμβουλές για καλύτερες Φωτογραφίες με βοειθούν σαν ενα συνταξιούχο νέο ΄΄φωτογραφο΄΄.Παρακαλώ μπορεις να με συμπεριλάβεις στο Mailing List σου για να παρακολουθώ τις συμβουλές σου: Γιαννης Χατζηαραπης. Ευχαριστώ. email: oratco@cytanet.com.cy - 99645040

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη σκέψη να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή