Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Bonus: Ο κανόνας Sunny 16

Το παρών άρθρο αποτελεί απλά ένα μικρό bonus για όσους εσάς που με διαβάσατε και έχετε την δυνατότητα να κάνετε χειροκίνητες ρυθμίσεις στην φωτογραφική σας μηχανή. Θεωρώντας λοιπόν οτι έχετε διαβάσει το άρθρο μου "Αρχή λειτουργίας φωτογραφικής μηχανής" σας παρουσιάζω τον κανόνα Sunny 16.

Ο κανόνας αυτός μας λέει  οτι σε άπλετο ηλιακό φως μπορούμε να έχουμε σωστή έκθεση αν ορίσουμε διάφραγμα σταθερό f/16 και ρυθμίσουμε την ταχύτητα κλείστρου ή αλλιώς τον χρόνο έκθεσης σε τιμή ίση με την ευαισθησία iso. Με απλά λόγια αν έχουμε iso 200, επιλέγουμε ταχύτητα κλείστρου 1/200 του δευτερολέπτου . Αντίστοιχα για iso 800 επιλέγουμε ταχύτητα 1/800.

Ο κανόνας αυτός στην ουσία είναι ενας πρακτικός τρόπος να κάνουμε σωστή φωτομέτριση και είναι 100% δοκιμασμένος και ασφαλής. Είναι πιο ασφαλής ακόμα και απο την αυτόματη φωτομέτριση της μηχανής που μας δίνει π.χ στο Auto μιας και το φωτόμετρο μπορεί να κάνει λάθος.

Ένα πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι οτι λόγο του κλειστού διαφράγματος f/16 έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου και δεν κινδυνεύουμε να έχουμε ανεστίαστα κομμάτια στο κάδρο μας. Οπότε εφόσον εχει ήλιο και επιθυμούμε μεγάλο βάθος πεδίου ο συγκεκριμένος τρόπος φωτομέτρισης είναι ιδανικός.  

Απλά ένα μικρό δωράκι μέχρι να ολοκληρωθεί η συγγραφή του επόμενου άρθρου. Μέχρι τότε πάρτε τις μηχανές στα χέρια σας και παίξτε άφοβα!

Σας ευχαριστώ που με διαβάζετε
Αρβανίτης Κωνσταντίνος

2 σχόλια: